Diewe rig groot stade met kabeldiefstal aan

Berig: Mariaan Smuts

LAMBERTSBAAI: Nadat daar verskeie kere hoogspanningsdrade geplunder en kabels in Lambertsbaai gesteel is, is daar by Eskom navraag gedoen aangesien die diefstal van koperkabels baie plaaseienaars en besighede om Lambertsbaai groot skade berokken het. Dié diefstal het nie die dorp se kragtoevoer beïnvloed nie. Op ‘n stadium is daar gevrees dat die dorp nie genoeg water vir die inwoners se gebruik sou hê nie, omdat daar nie elektrisiteit was om die reservoirs vol te pomp nie. Die diefstal was fyn beplan en dit wou voorkom asof dit deur bedrewe diewe gesteel is, wat presies geweet het waar om die kabels te knip.
Ons Kontrei het die volgende persverklaring van Candice Juries, belanghebbende bestuur en nywerheidondersteuning van die Wes-Kaap, ontvang.
llegal connections, cable theft and vandalism remain a serious problem during power interruptions in the Cederberg and Matzikama areas.
Thursday, 8 September 2022: Eskom experienced a number of faults in the Cederberg and Matzikama areas due to inclement weather that occurred during the week of Monday, 29 August. It is important to note that these interruptions are exacerbated by syndicates that steal Eskom cables and vandalise infrastructure.
These criminal activities have resulted in prolonged power outages leaving paying customers frustrated. The financial impact due to Illegal connections, cable theft and vandalism are severe.
Due to the magnitude of the faults, Eskom had to deploy additional teams to the area to ensure that the restoration time is minimised. Each case is unique, and the following factors may impact restoration time such as procuring of materials, condition and state of the environment, just to name a few.
The ethical behaviour of Eskom employees is highly regarded, and should any criminal activity be detected, the matter will be investigated and dealt with the urgency it requires.
Should customers experience prolonged outages, please make use of the following platforms to report it:
• Share Call number at 086 0037 566,
• Alfred the chatbot https://alfred.eskom.co.za/chatroom/
• Email customerservices@eskom.co.za
These platforms are available 24 hours a day, seven days a week.
Eskom apologise to the customers affected.